Τηλέφωνο κρατήσεων: 2410 533417
Τηλεφωνικός αριθμός κρατήσεων: 2410 533417

Ιστορία

Το Θεσσαλικό Θέατρο ιδρύθηκε το 1975, με σκοπό να φέρει σε επαφή τον κάτοικο της Περιφέρειας και των απομακρυσμένων χωριών με τη θεατρική τέχνη. Είχε στόχο να φτάσει τη σύγχρονη ελληνική και παγκόσμια δραματουργία μέχρι την τελευταία γωνιά της Θεσσαλίας. Και πράγματι το έκανε.

Την άνοιξη του 1975 η Άννα Βαγενά μαζί με τον Κώστα Τσιάνο και τον Γιώργο Ζιάκα, όλοι τους Λαρισαίοι που χρόνια δούλευαν στην Αθήνα με το όραμα της επιστροφής και της αποκέντρωσης, άρχισαν τις πρώτες συζητήσεις.

Έτσι το Νοέμβριο του ΄75 το καταστατικό της Θεσσαλικής Πνευματικής Πορείας κατατίθεται στο Πρωτοδικείο. Το πρώτο Περιφερειακό Θέατρο στην Ελλάδα είναι πια γεγονός. 152 ιδρυτικά μέλη, ανάμεσά τους είναι: ο Μάνος Χατζηδάκις, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος και πολλοί Λαρισαίοι, που με την παρουσία τους εκφράζανε τη βούληση και την προσπάθεια μιας πόλης και μιας περιοχής. Χωρίς καμία επιχορήγηση του κράτους ή του Δήμου, για οκτώ χρόνια όργωσε κυριολεκτικά τον Θεσσαλικό κάμπο και σκαρφάλωσε στα πιο απομακρυσμένα ορεινά χωριά.

1983: Το Υπουργείο Πολιτισμού θα βασιστεί στην πείρα του Θεσσαλικού Θεάτρου και θα μελετήσει το ρεπερτόριο, την οργάνωση και και τις δομές του για να δημιουργήσει τα πρώτα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα.

Από εκείνη τη χρονιά και μετά μια δεύτερη περίοδος αρχίζει. Επιχορηγούμενο, πλέον, από το Δήμο Λάρισας και το Υπουργείο Πολιτισμού κατόρθωσε να ανεβάσει μεγάλα θεατρικά έργα και πρώτο απ’ όλα τα Δημοτικά Θέατρα να λειτουργεί 2 σκηνές στη Λάρισα και ακατάπαυστα να περιοδεύει χειμώνα και καλοκαίρι.

Η χρονιά αυτή αποτέλεσε ορόσημο για το θέατρο, αφού απέκτησε μια νέα μορφή, μετατράπηκε σε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, απέκτησε την οικονομική υποστήριξη του Δήμου και του Κράτους και άρχισε να παρουσιάζει στο ώριμο πια θεσσαλικό κοινό, έργα σημαντικών εκπροσώπων της παγκόσμιας δραματουργίας.

Καλοκαίρι του ‘88: Η παράσταση της Ηλέκτρας του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου θα οδηγήσει για πρώτη φορά το Θεσσαλικό Θέατρο στην Επίδαυρο.

1991-2006

Έχοντας συμπληρώσει πια 15 χρόνια λειτουργίας ως ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας, το Θεσσαλικό Θέατρο έχει εδραιώσει τη φήμη του σε όλη την Ελλάδα, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού και έχει αναδειχθεί στο μακροβιότερο και πιο επιτυχημένο περιφερειακό θέατρο της χώρας

Στη συνέχεια η περίοδος μεταξύ 92-93 αποδείχθηκε σταθμός για την πορεία του θεάτρου. Μέσα σε αυτό το διάστημα το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας αποκτά επιτέλους τη δική του ιδιόκτητη στέγη, το ζεστό θέατρο του Μύλου. Η αίθουσα του εγκαινιάστηκε με το έργο Πόθοι κάτω από τις λεύκες και έδωσε την ευκαιρία στους θεατές να απολαύσουν στο έπακρο την ατμοσφαιρικότητα του νέου χώρου.

1993: Είναι το μόνο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. που αντιπροσώπευσε τη χώρα μας σε πολιτιστική Πρωτεύουσα στην Αμβέρσα με την Ηλέκτρα του Ευριπίδη και έκτοτε άρχισε να αριθμεί συμμετοχές σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού.

Ιανουάριος του ‘98: Ο Κώστας Τσιάνος αποχωρεί από το τιμόνι του Θεσσαλικού Θεάτρου, μετά από 17 ολόκληρα χρόνια και τη θέση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή αναλαμβάνει τον Μάιο του 1999 ο Γιώργος Ζιάκας.

Νοέμβριος 2003: Tην καλλιτεχνική διεύθυνση θα αναλάβει η Πρόεδρος του Θεσσαλικού Θεάτρου Ηρώ Μουκίου, αφήνοντας κι αυτή με τη σειρά της την προσωπική της σφραγίδα στην εξέλιξη του.

Μέσα στο κλίμα των αλλαγών εγκαινιάστηκε μια νέα περίοδος με χαρακτηριστικό στοιχείο το νέο ρεπερτόριο που στόχο είχε να αγκαλιάσει ακόμη περισσότερο το κοινό. Μετά από τριάντα χρόνια λειτουργίας το Θεσσαλικό Θέατρο απέδειξε πως διέθετε ένα όραμα συνέχειας και μια αντίληψη για την τέχνη του θεάτρου. Κατάφερε να αναδειχθεί στον πιο σίγουρο και σταθερό θεατρικό οργανισμό που σημάδεψε ανεξίτηλα το νέο ελληνικό θέατρο.

Σεπτέμβριος 2006: Μια άλλη εποχή ξεκινάει με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Γιάννη Διαμαντόπουλο.

…Η νέα αυτή περίοδος η οποία ξεκινάει χρονικά από τις αρχές του 2007, ολοκληρώνεται μέσα στα επόμενα δύο περίπου χρόνια και αριθμεί 4 αξιόλογες Θεατρικές παραγωγές που κατά σειρά είναι: ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο, Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΜΕΣΑ του Ι.Καμπανέλλη, ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ του Αισχύλου, & η κωμωδία των Ρέππα – Παπαθανασίου: ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ ΜΕ ΡΟΥΜΙ.

2008 -2009

Τις επόμενες 2 Χρονιές την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Θεάτρου αναλαμβάνει ο συντοπίτης μας Ηθοποιός και Σκηνοθέτης Άκυς Μητσιούλης, στην Καλλιτεχνική Θητεία του οποίου ανέβηκε και η πολύ σπουδαία παράσταση με την τραγωδία του Αισχύλου ΠΕΡΣΕΣ σε μια πολύ ενδιαφέρουσα σκηνοθεσία του Σταύρου Τσακίρη.

2009 – 2016

Τον Απρίλιο του 2009 και μετά από πρωτοβουλία του ίδιου του Δημάρχου όσο και της Προέδρου του Δ.Σ του Θεάτρου, αποφασίζεται από το Δ.Σ του ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ η επάνοδος στην θέση και πάλι στη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, του Κώστα Τσιάνου, ύστερα από απουσία 11 ετών (1998 – 2009).

Η θητεία του στην Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Θεσσαλικού Θεάτρου διαρκεί αρκετά χρόνια – 8 συνολικά, μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2016.

Σ΄αυτό το αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα το Θεσσαλικό Θέατρο ανεβάζει έναν αρκετά μεγάλο αριθμό Θεατρικών παραγωγών, με ενναλακτικό ρεπερτόριο, 16 στο σύνολό τους με 2 από αυτά να παίζονται σε επανάληψη για δύο συνεχείς σεζόν, Χειμερινή & Θερινή ανεβάζοντάς τον αριθμό τους σε 18.

Χαρακτηριστικό επίσης γεγονός, σ΄αυτή τη χρονική περίοδο είναι πως επιλέγονται και ανεβαίνουν έργα τα οποία είχαν παιχτεί στο παρελθόν, με μεγάλη επιτυχία όπως τα έργα: ΧΟΗΦΟΡΕΣ, Η ΔΙΑΘΗΚΗ, & Ο ΓΑΜΟΣ σε 3η Επανάληψη.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως ιδιαίτερη στιγμή αποτελεί το εναρκτήριο έργο της Θητείας του, με τις ΧΟΗΦΟΡΕΣ του Αισχύλου και πάλι με την Λυδία Κονιόρδου στον ρόλο της Ηλέκτρας, με 20μελή Θίασο και με ζωντανή μουσική από 5μελή ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων με την επιμέλεια του Γιώργου Δεληγιάννη.

Ένα άλλο επίσης χαρακτηριστικό της Θητείας του Κώστα Τσιάνου είναι η επαναλειτουργεία της «Παιδικής Σκηνής» τον Φεβρουάριο του 2016, ύστερα από 8 περίπου χρόνια παύσης. Κάνει επανέναρξη ανεβάζοντας το γνωστό κλασσικό κείμενο του Ζαχαρία Παπαντωνίου: ΤΑ ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ» σε διασκευή για παιδιά και σκηνοθεσία του ίδιου.

2016 – 2017

Το Θεσσαλικό Θέατρο μετά και την λήξη της δεύτερης θητείας του Κώστα Τσιάνου, στη συνέχεια και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του 2016 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2017, λειτουργεί χωρίς Καλλιτεχνικό Διευθυντή, με την συνδρομή και εποπτεία τόσο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, όσο και με την σύσταση μιας άτυπης προσωρινής τριμελούς Καλλιτεχνικής επιτροπής.

2018 – 2023

Η Κυριακή Σπανού καθιερώνει την Πειραματική Σκηνή για πρώτη φορά στο Θεσσαλικό θέατρο το οποίο λειτουργεί ως ένα θέατρο ρεπερτορίου με τέσσερις σκηνές: την Παιδική Σκηνή κάθε φθινόπωρο, την Κεντρική Σκηνή το χειμώνα, την Πειραματική Σκηνή την άνοιξη και την Καλοκαιρινή Σκηνή το καλοκαίρι. Συγχρόνως καλεί επιτυχημένες παραστάσεις από άλλε περιοχές της χώρας. Αν και μεσολάβησαν τα χρόνια της πανδημίας, η δραστηριότητα του Θεάτρου ήταν μεγάλη. 

Η Κεντρική Σκηνή έχει ανεβάσει τα έργα Το Χώμα βάφτηκε Κόκκινο σε διασκευή Κυριακής Σπανού (2018), Ο Γλάρος του Άντον Τσέχωφ (2019 συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων), Η Στέλλα με τα Κόκκινα γάντια του Ιάκωβου Καμπανέλλη (2019), Ο Καλός Άνθρωπος του Σετσουάν του Μπέρτολτ Μπρεχτ (2021) και τον Επιθεωρητή  του Νικολάι Γκόγκολ (2022).  Η Πειραματική Σκηνή έχει ανεβάσει τα έργα Υπό Έλεγχο του Φρεντερίκ Σοντάγκ (2018),  Dogville του Λαρς Φον Τρίερ (2019),  τα Παντρολογήματα του Νικολάι Γκόγκολ (2020),  F*ck Strindberg (από τους Δανειστές) του Αύγουστου Στρίντμπεργκ (2022). Η Παιδική Σκηνή έχει παρουσιάσει σε πανελλήνια πρεμιέρα τον  Πινόκιο  του Ζοέλ Πομερά (2018) και ειδικά γραμμένα για το Θεσσαλικό Θέατρο από τον Ανδρέα Φλουράκη την Οδύσσεια (2019)  και την   Ιλιάδα (2022), συνοδευόμενα πάντα από θεατροπαιδαγωγικό υλικό. Η Καλοκαιρινή Σκηνή έχει ανεβάσει τα έργα Από το Γάμο στο Διαζύγιο του Ζωρζ Φευντό (2018) σε επανάληψη το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο (2019),  Τα Αγάλματα Περιμένουν  του Ανδρέα Φλουράκη, δύο περιπατητικές παραστάσεις με τραγούδια από Επιθεωρήσεις του Θ.Θ.  και τα τραγούδια του Tom Waits από το Βόυτσεκ του Μπύχνερ, Το Κοιμητήριο βασισμένο σε ποίημα του Δ. Σολωμού, την Ορθοπεταλιά του Θανάση Χαλκιά (2020), την επιθεώρηση  Ό,τι θυμάμαι χαίρομαι του Κώστα Τσιάνου (2021) και το Βόυτσεκ  του Μπύχνερ (2022). 

Μια ειδική κατηγορία είναι το Θεσσαλικό on the Road που ανέβασε τον Υπάλληλο του Μ. Χουρμούζη (2019) και περιόδευσε σε χωριά του Νομού Λάρισας.  Επίσης η Μικρή Καλοκαιρινή Σκηνή (για Αρχαιολογικούς Χώρους) παρουσίασε το έργο  Η Πόλις  του Μάκη Λαχανά (2022). 

Για την παράσταση Τα Γεγονότα του Ντέηβιντ Γκρεγκ συνεργάστηκαν επτά  ΔΗΠΕΘΕ, και την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, προσπαθώντας να ενθαρρύνουν συνέργειες μεταξύ τους. Καθιέρωσε τα Δευτερότριτα στο Θεσσαλικό για Θεσσαλούς καλλιτέχνες. Διοργάνωσε την υποδοχή της Αμάλ στη Λάρισα.

Τη χειμερινή περίοδο  2020-21 που τα θέατρα ήταν εντελώς κλειστά λόγω της πανδημίας το Θ.Θ. στην εκπομπή Radio Plays Δημοτικού Ραδιοφώνου Λάρισας ανέβασε 14 θεατρικά ραδιοφωνικά έργα του Νεοελληνικού Ρεπερτορίου και είχε την εκπομπή Πάμε Θεσσαλικό στο Δημοτικό Ραδιόφωνο με θέματα από το παρελθόν και το παρόν του Θ.Θ.

Ξεκίνησε η λειτουργία του Θεατρικού Εργαστηρίου για Ενηλίκους (2019) που ανέβασε ως παράσταση εφαρμογής τον Κοινό Λόγο  της Έλλης Παπαδημητρίου.

Σε αυτά τα πέντε χρόνια σκηνοθέτησαν για το Θεσσαλικό Θέατρο, εκτός απ΄ την Κυριακή Σπανού, δώδεκα σκηνοθέτες, εξ αυτών τρεις πρωτοεμφανιζόμενοι καθώς και πέντε γυναίκες. 

Το Θεσσαλικό Θέατρο ταξίδεψε με το έργο Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο στο Butrinti της Αλβανίας (καλοκαίρι 2019) και στο 4ο  Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου του Ανόι (2019), όπου και βραβεύτηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας και τέσσερα βραβεία υποκριτικής. Με την παράσταση  Τα Αγάλματα Περιμένουν πήρε μέρος στο Βαλκανικό Φεστιβάλ Θεάτρου της Προύσας (2021) και στο Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου της Σαγκάης (on-line) to 2022. Τα Αγάλματα περιμένουν παρουσιάστηκαν στο Ηρώδειο το 2021.

Το 2020 το Θεσσαλικό Θέατρο για πρώτη φορά υπέγραψε τριετές μνημόνιο με το ΥΠΠΟΑ και συμμετέχει στο Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος, στο οποίο συμμετέχει το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Το 2023 που συμπληρώνονται τα 40 χρόνια του Θέατρου ως ΔΗΠΕΘΕ επιχορηγούμενου θεάτρου ξεκινά και η ψηφιοποίηση του σπουδαίου αρχείου του. 

Ιστορική αναδρομή 1975-2023

Συμμετοχές – Εκπροσωπήσεις

  • 1991: “Ιφιγένεια εν Ταύροις”
    Φεστιβάλ Μερίδας Ισπανίας

    Σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος
    Σκηνικά – κοστούμια: Γιώργος Ζιάκας

  • 1992: “Χοηφόρες”
    Φεστιβάλ Κύπρου

    Σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος
    Σκηνικά – κοστούμια: Ιωάννα Παπαντωνίου

  • 1993: “Ηλέκτρα”
    Αμβέρσα  (Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης)

    Σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος
    Σκηνικά – κοστούμια: Γιώργος Ζιάκας

  • 1997: “Φιλάργυρος”
    Λάρνακα Κύπρου

    Σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος
    Σκηνικά – κοστούμια: Νίκος Κασαπάκης

  • 1998: “Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας”
    Φιλιππούπολη  (Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου)

    Σκηνοθεσία: Κυριάκος Αργυρόπουλος
    Σκηνικά – κοστούμια: Νεβένα Καβαλτσίεβα

  • 2006: “ΕΛΕΝΗ”
    Κάϊρο – «ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ»
  • 2019: “Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο” του Νίκου Φώσκολου σε διασκευή Κυριακής Σπανού
    α) 17ο Φεστιβάλ Βουθρωτού (Αλβανία)
    β) 4ο Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου του Ανόι (Βιετνάμ)

    Σκηνοθεσία: Κυριακή Δ. Σπανού
    Σκηνικά: Απόστολος Φωκίων Βέττας
    Κοστούμια: Ολυμπία Σιδερίδου

  • 2021: “Τα Αγάλματα Περιμένουν” του Ανδρέα Φλουράκη
    8ο Διεθνές Φεστιβάλ Βαλκανικού Θεάτρου της Προύσας (Τουρκία)

    Σκηνοθεσία: Κυριακή Σπανού
    Σκηνικά: Άση Δημητρολοπούλου
    Κοστούμια: Ολυμπία Σιδερίδου

Συμμετοχές στο Φεστιβάλ Αθηνών – Επίδαυρος

  • “Ηλέκτρα”
    8 & 9 Σεπτεμβρίου 1989
  • “Ιφιγένεια εν Ταύροις”
    24 & 25 Αυγούστου 1990
  • “Χοηφόρες”
    26 & 27 Ιουνίου 1992
  • “Ηλέκτρα”
    24 & 25 Ιουλίου 1993
  • “Φιλοκτήτης”
    30 & 31 Ιουλίου 2004
  • “Προμηθέας Δεσμώτης”
    19 & 20 Αυγούστου 2005

Συμμετοχές στο Ηρώδειο

  • “Ηλέκτρα”
    27 & 28 Σεπτεμβρίου 1989
  • “Μάνα κουράγιο”
    14 & 15 Σεπτεμβρίου 1996
  • “Βάκχες” Ευριπίδη
    5 & 6 Αυγούστου 2001
  • “Iφιγενεια εν Aυλίδι” Ευριπίδη
    8 Σεπτεμβρίου 2007
  • “Τα Αγάλματα Περιμένουν” του Ανδρέα Φλουράκη
    4 Σεπτεμβρίου 2021
Ταμείο
  • 2410 533417
Θεσσαλικό Θέατρο
  • Γεωργιάδου 53, Λάρισα
    Τ.Κ. 41447
  • 2410 621209
    2410 624086
  • thessalikotheatro1983@gmail.com

Κάνε Εγγραφή στο Newsletter μας!

* υποχρεωτικό
Γράψε το email σου

Επιθυμώ να ενημερώνομαι από το Θεσσαλικό Θέατρο - ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας για νέα σχετικά με τις παραστάσεις του μέσω:

Μπορείτε να καταργήσετε την εγγραφή σας ανά πάσα στιγμή κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο στο υποσέλιδο των email μας. Για πληροφορίες σχετικά με τις πρακτικές απορρήτου μας, επισκεφτείτε τον ιστότοπό μας.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices.

Intuit Mailchimp

Copyright © Θεσσαλικό Θέατρο - Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.