Τηλέφωνο κρατήσεων: 2410 533417
Τηλεφωνικός αριθμός κρατήσεων: 2410 533417
16 Μαΐου 2022

SEIN (Ύπαρξη) – Θεατρικό Εργαστήρι Θεσσαλικού Θεάτρου

SEIN (Ύπαρξη) – Θεατρικό Εργαστήρι Θεσσαλικού Θεάτρου

Με μια παράσταση – παρουσίαση με θέμα την έννοια της ύπαρξης (Sein) ολοκληρώνεται την Παρασκευή 20 Μαΐου και ώρα 9μ.μ. στο Θέατρο «Κώστας Τσιάνος» ο κύκλος σπουδών του Θεατρικού Εργαστηρίου Ενηλίκων του Θεσσαλικού Θεάτρου για τη θεατρική περίοδο 2021-2022. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί με την καθοδήγηση των εκπαιδευτριών των δύο τμημάτων του εργαστηρίου (αρχάριοι-προχωρημένοι), Ειρήνης Γκότση και Ειρήνης Ζγούρη.

Η πολύπλευρη και πολύμορφη έννοια της «ύπαρξης» απασχόλησε όλες τις ανθρωπιστικές επιστήμες αλλά αποτελεί και πεδίο θεμελιώδους έρευνας για το θέατρο. Η υπαρξιακή ανάγκη της διερεύνησης του ανθρώπου, μέσα από το θεατρικό γεγονός, ιδίως για τον ηθοποιό, μοιάζει μονόδρομος. Αποτελεί γεγονός ότι για να γνωρίσω τους άλλους χρειάζεται πρώτα να γνωρίσω τον εαυτό μου, δηλαδή να έχω έρθει σε επαφή με τη σωματική και με την πνευματική μου υπόσταση, κάνοντας τον εαυτό μου αντικείμενο της έρευνας και κρατώντας ταυτόχρονα τον ρόλο του ερευνητή και του εξωτερικού παρατηρητή. Ιδιαίτερα ο ηθοποιός πρέπει να πάρει απόσταση από το υποκείμενο της έρευνας, δηλαδή, τον εαυτό του, ώστε να καταγράψει τους μηχανισμούς λειτουργίας μου. Αυτό τον βοηθάει να ξεχωρίσει τον «αληθινό» εαυτό του και να αποβάλλει όλες τις αλλότριες εξωτερικές επιρροές, που εμποδίζουν την αυθεντικότητα της έκφρασής του.

Με αυτή την προοπτική, φέτος επιχειρήθηκε, με τους σπουδαστές των τμημάτων (Αρχαρίων και Προχωρημένων) του εργαστηρίου, στο Θεσσαλικό Θέατρο, να γίνει η αρχή μιας πειραματικής αναζήτησης πάνω στην έννοια του εαυτού..

ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΩΝ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΡΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΖΓΟΥΡΗ

Η παρατήρηση ξεκινά, με ενθουσιασμό και με όχημα ασφαλείας την ίδια την φύση, αποσκοπώντας σε μια αναγωγική παρατήρηση, η οποία έχει αφετηρία ένα φυσικό αντικείμενο και οδηγεί στην εξέταση της προσωπικότητας του καθενός. Αυτή η ιδιάζουσα παρατήρηση βασίζεται στην αρχή πως οι άνθρωποι κοιτάζουμε αυτό που θέλουμε να δούμε και πολύ δύσκολα, ίσως και καθόλου, δεν αναγνωρίζουμε κάτι άλλο έξω από μάς, κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουμε ήδη μέσα μας. Οι σπουδαστές κλήθηκαν από τα πρώτα μαθήματα να επιλέξουν ένα φυσικό αντικείμενο μελέτης πάνω στο οποίο δούλεψαν δημιουργικά για να καταλήξουν στην σύνθεση των μονολόγων τους.

Η σειρά των μονολόγων έχει ως εξής:

 • Σταυρούλα Σδράνη (Ήρωες)
 • Μαρίνα Αρχοντούλη (Το μαγικό ραβδάκι)
 • Δέσποινα Δημουλά (Το σκαφίδι)
 • Σουλτάνα Ανατολή (θέα Meenakshi)
 • Χαρά Παναγοπούλου (Το βοτάνι)
 • Αφροδίτη Ξυνοπούλου (Το χειροκρότημα)
 • Στέλλα Μπακάση (Το Τσάι)
 • Γεωργία Γκουρομπίνου (Ένα κομμάτι παστίτσιο)

ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΑΡΙΩΝ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΡΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΓΚΟΤΣΗ

Το ταξίδι της αναζήτησης ξεκίνησε με παρατήρηση και ενθουσιασμό μέσα από ασκήσεις θεατρικού παιχνιδιού, αυτοσχεδιασμών και βιωματικών τεχνικών Θεάτρου.

Τα μέλη ομάδα του τμήματος των αρχαρίων, δουλεύοντας πάνω σε ποιήματα, δημιούργησαν δικούς το χαρακτήρες και στην συνέχεια έγραψαν τα δικά τους κείμενα – μονολόγους, δίνοντας έτσι την προσωπική τους χροιά στην υπαρξιακή τους αναζήτηση. Έχοντας απόλυτη ελευθερία, εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους μέσα από την διαδικασία της δημιουργικής γραφής και στην συνέχεια έδωσαν σάρκα και οστά στον χαρακτήρα και τον μονόλογο που έχτισαν.

Η σειρά των μονολόγων έχει ως εξής:

 • Μυρτώ Μπαμπαλή (Eigengrau)
 • Κωνσταντίνος Μπλιάμπλιας (Το χαμένο όνειρο)
 • Ντίνος Τσουκανέρης (Η αναζήτηση)
 • Μαρίνα Κέδρα (Αναδύεται άρωμα Παρισιού)
 • Κωνσταντία Κούτσιαρη (Ρεπό)
 • Βάιος Αλεξίου (Ηρεμία 1 – Άγχος 0)
 • Αμαλία Νικολάου (Εργασία με προϋπηρεσία)
 • Σοφία Ευθυμιάδου (Η πολυπόθητη άδεια)
 • Άννα Μαρία Μπέσσα (Πάρτι γενεθλίων)
 • Φωτογραφίες: Δημήτρης Καστανάρας

Οι σπουδαστές του θεατρικού εργαστηρίου καθώς και οι εκπαιδεύτριες του, ευχαριστούν θερμά, την Ανδρονίκη Τσαγκαράκου για την σκηνογραφική επιμέλεια των παρουσιάσεων, τον Απόστολο Ψαλτούλη και την γραμματεία του Θεσσαλικού Θεάτρου, για την συνεχή ενημέρωση, τον κύριο Νίκο Γεωργάκη για την διεύθυνση παραγωγής, καθώς και όλο το τεχνικό προσωπικό του Θ.Θ που συμβάλει στην άρτια καλλιτεχνική παρουσίαση των μονολόγων με τον σχεδιασμό και την επιμέλεια των φώτων και του ήχου της παράστασης. Τέλος με ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη, ευχαριστούμε την Καλλιτεχνική Διευθύντρια Κυριακή Σπανού, για την θερμή της υποστήριξη και γενναιόδωρη διαθεσιμότητα της.

Η είσοδος στις παρουσιάσεις του εργαστηρίου του Θεσσαλικού Θεάτρου θα είναι 5€ και τα έσοδα θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση μέλους του εργαστηρίου που σύντομα θα υποβληθεί σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση. Ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη σας.

Τηλέφωνο πληροφοριών και κρατήσεις θέσεων: 2410533417 (10:00 -13:00 και 18.00-21.00)

 

 

Ταμείο (τηλέφωνο κρατήσεων)
 • 2410 533417
Θεσσαλικό Θέατρο
 • Γεωργιάδου 53, Λάρισα
  Τ.Κ. 41447
 • 2410 621209
  2410 624086
 • thessalikotheatro1983@gmail.com
Τηλεφωνικές κρατήσεις τις ημέρες των παραστάσεων

10:00 - 13:00 & 18:00 - 21:00

Κάνε Εγγραφή στο Newsletter μας!

* υποχρεωτικό
Γράψε το email σου

Επιθυμώ να ενημερώνομαι από το Θεσσαλικό Θέατρο - ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας για νέα σχετικά με τις παραστάσεις του μέσω:

Μπορείτε να καταργήσετε την εγγραφή σας ανά πάσα στιγμή κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο στο υποσέλιδο των email μας. Για πληροφορίες σχετικά με τις πρακτικές απορρήτου μας, επισκεφτείτε τον ιστότοπό μας.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices.

Intuit Mailchimp

Copyright © Θεσσαλικό Θέατρο - Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.